The Effect of Layer Leaves on Reducing Uric Acid in the Elderly: A Systematic Review
Abstract
Gout is an inflammatory disease of the joints caused by excess uric acid content in the blood, resulting in a buildup of uric acid crystals in the joints and other soft tissues. Bay leaf or with the Latin name Syzygium Polyanthum is a plant that can be used to treat gout. This study aims to estimate the effect of bay leaves on reducing uric acid levels in the elderly. This research is a systematic review research using the PRISMA diagram. Article searches were carried out based on the PICO Model eligibility criteria. P= Elderly; I= Drink boiled bay leaves; C= Do not drink bay leaf decoction; O= Uric acid. The articles used come from 1 database, namely: Google Scholar. With keywords including "gout" AND "bay leaf" AND "elderly" In 5 articles from 2016-2022, it can be concluded that regarding the effect of bay leaves on gout in the elderly, it shows that boiling bay leaf water can reduce uric acid in the elderly.
References
Adriani, S. W., Firdausi, M., Wahyudi, D. E., Anggraeni, F. D., Sutrisno, G. T., Jannah, Z., & Nuryasin, M. (2021). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Dan Konsumsi Air Asam Urat. Jurnal Kesehatan Mercusuar, 4(2), 41–49.
Aida Andriani, & Chaidir, R. (2016). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Salam (Syzygium Polyanthum) Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat. Televisi Dan Kepentingan Pemilik Modal Dalam Perspektif Teori Ekonomi Politik Media, 4(JURNAL IPTEKS TERAPAN), 252–261.
Alvita, H. (2018). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Lansia. Jurnal Kesehatan, 2002(1), 43.
Ariyanti, R., Wahyuningtyas, N., Arifah, D., & Wahyuni, S. (2007). Pengaruh Pemberian Infusa Daun Salam (Eugenia Polyantha Wight) Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Darah Mencit Putih Jantan Yang Diinduksi Dengan Potasium Oksonat Salam (Eugenia Polyantha Wight) Leaf Infusa Effect In Reducing Male Mice Uric Acid Level Ind. 56 Pharmacon, 8(2), 56–63.
Asih, S. W. (2002). Pengaruh Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Lansia Penderita Hipertensi Di Wisma Seruni Upt Pslu Jember. September.
Asmira, S., Arza, P., & Hamizah, N. (2020). Effect of Bay Leaf Drink (Syzygium polyanthum) and Soursop Juice (Annona Muricata) on Uric Acid Levels in Patients with Gout. 1–5. https://doi.org/10.4108/eai.24-1-2018.2292381
Cumayunaro, A. (2017). Rebusan Daun Salam Untuk Penurunan Kadar Asam Urat Dan Intensitas Nyeri Arthritis Gout Di Puskesmas Andalas Padang. Menara Ilmu, XI(76), 155–165.
Darussalam, M., & Kartika Rukmi, D. (2016). Peran Air Rebusan Daun Salam (Syzgium Polyanthum) Dalam Menurunkan Kadar Asam Urat. Media Ilmu Kesehatan, 5(2), 83–91. https://doi.org/10.30989/mik.v5i2.55
Efendi, S. (2017). Pengaruh Kombinasi Rebusan Daun Salam Dan Jahe Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Penderita Gout Arthritis. In Skripsi.
Febriyanti, & Andika, M. (2018). Pengaruh Pemberian Rebusan Daun Salam (Syzygium Polyanthum) Terhadap Kadar Asam Urat Pada Lansia. XII(10), 71–78.
Hidayat, S., Hasanah, L., & Susantin, D. H. (2013). Pengaruh Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Lansia Dengan Hipertensi. 26(4), 1–37.
Kusuma, U., Surakarta, H., Urat, A., & Desa, D. I. (2021). Pengaruh Kompres Daun Salam Terhadap Tingkat Nyeri Pada Lansia Penderita Asam Urat Di Desa Parang. 000, 1–9.
Marlinda, R., & Dafriani, P. (2022). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pasien Arthritis Gout. Jurnal Kesehatan Saintika Meditory, 4(4657), 78–84.
Ndede, V. Z. L. P., Oroh, W., & Bidjuni, H. (2019). Pengaruh Pemberian Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Penderita Gout Artritis Di Wilayah Kerja Puskesmas Ranotana Weru. Jurnal Keperawatan, 7(1). https://doi.org/10.35790/jkp.v7i1.22896
Nuranti, Z., Maimaznah, M., & Anggraini, A. A. (2020). Pengaruh Pendidikan Kesehatan dan Pemberian Daun Salam Pada Pasien Dengan Asam Urat di Wilayah RT 10 Kelurahan Murni. Jurnal Abdimas Kesehatan (JAK), 2(1), 50. https://doi.org/10.36565/jak.v2i1.90
Pulung, P. H., Khairunisa, A., & Febriyanur, F. (2023). Pemberian Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Lansia : Studi Literatur. Journal Keperawatan, 2(2), 108–115. https://doi.org/10.58774/jourkep.v2i2.46
Ramadani, G. D. R., Mintarsih, S., & Enikmawati, A. (2021). Pengaruh Rebusan Daun Salam Terhadap Kadar Asam Urat. Jurnal Mitra Kesehatan, 4(1), 24–29. https://doi.org/10.47522/jmk.v4i1.100
Rhacik, A. N. W. (2014). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Salam. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Kesehatan, XVII(2), 22–26. file:///C:/Users/USER/Downloads/1330-4876-2-PB.pdf
Ryan, Cooper, & Tauer. (2013). Efektivitas Pemberian Jus Nanas dan Air Rebusan Daun Salam Terhadap Kadar Asam Urat Pada Lansia Di Puskesmas Majalengka Kabupaten Majalengka 2022. Paper Knowledge . Toward a Media History of Documents, 12–26.
Santoso, E. B., Pamungkas, P., & ... (2023). Efektivitas Pemberian Air Rebusan Daun Salam Terhadap Penderita Penyakit Gout Arthritis Pada Lansia. Jurnal Keperawatan …, 1(1), 7–15. https://ojs.semesta.co.id/index.php/jki/article/view/2%0Ahttps://ojs.semesta.co.id/index.php/jki/article/download/2/2
Setianingrum, P. D. (2019). Pemberian Air Rebusan Daun Salam (Syzygium Polyanthum) Terhadappenurunan Kadar Asam Urat Padapenderita Asam Urat Di Dusun Kadisorodesa Gilangharjo Kecamatan Pandak Kabupaten Bantul Diy Tahun 2017. Jurnal Kesehatan, 7621(1), 12–23. https://doi.org/10.23917/jk.v0i1.7594
Suryagustina, Prinawatie, E. S. (2022). Efektifitas Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Lansia. Jurnal Dinamika Kesehatan Kebidanan Dan Keperawatan, 13(1), 22–34. https://doi.org/10.33859/dksm.v13i1.830
Widiyono. (2020a). Pengaruh Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Lansia. Jurnal Perawat Indonesia, 4(2), 413. https://doi.org/10.32584/jpi.v4i2.594
Widiyono, A. A. (2020b). Pengaruh Terapi Herbal Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan. 13(2), 10–16.
Yankusuma, D., & Putri, P. (2016). Pengaruh Rebusan Daun Salam Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Di Desa Malanggaten Kecamatan Kebakkramat Kabupaten Karanganyar. KOSALA : Jurnal Ilmu Kesehatan, 4(1), 90–96. https://doi.org/10.37831/jik.v4i1.89
Zuhriyah, H., & Sari, diah jerita eka. (2018). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Salam Terhadap Kadar Asam Urat Pada Lansia Di Puskesmas Pembantu Desa Manonggal Kecamatan Klampis Kabupaten Bangkalan.
Copyright (c) 2024 Indonesian Journal of Global Health Research
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.